Okulumuz Bilişim Teknolojileri Alanı: 2001-2002 Eğitim döneminde açılmıştır. Eski adı ile Bilgisayar Yazılım Bölümü,MEGEP kapsamında yeni ismi BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI olarak değişmiştir.
Matematiğe benzer şekilde Bilişim Bilimi (Enformatik) bilginin, özellikle elektronik makineler aracılığıyla, düzenli ve ussal biçimde işlenmesi bilimidir. Bilgi işlemlerinde uygulanabilen (soyut) matematiksel yapıları inceler. Amacı ve görevi bir yandan temel aksiyomatik matematiksel teoriler üretmek, ikinci olarak tüm diğer uzmanlık dallarının nesnelerini ve süreçlerini çözümleyip soyut matematiksel yapılara ve Algoritmalara dönüştürmek ve üçüncü olarak soyut matematiksel yapıların aktarılabileceği, saklanabileceği ve algoritmalarla otomatik olarak işlenebileceği matematiksel makinaları tasarlamaktır.
Okulumuzda Bilişim Teknolojileri Alanı altında açılan Dallar:
1. Veri Tabanı Programcılığı
2. Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik
3. Bilgisayar Teknik Servis
1. Veri Tabanı Programcılığı:
Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, veri tabanı ve programlama dilinin kurulumu, veri tabanının oluşturulması ve yönetimi, yazılım geliştirme, hata giderme, bakım ve yedek almaya sahip nitelikli kişidir.
· Görevleri
1. İş organizasyonu yapmak.
2. Analiz yapmak.
3. İhtiyaçları değerlendirmek.
4. Algoritma yapmak.
5. Veri Tabanına ait tabloları tasarlamak.
6. Veri Tabanına ait tabloları program üzerinde oluşturmak.
7. Veri Tabanına ait arayüz ortamını geliştirmek.
8. Tamamlanan projenin testini gerçekleştirmek.
9. Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.
Bu dalda teknolojik gelişmeler takip edilir. Eğitim -öğretim müfredatı gelişmelere paralel sürekli güncellenir. Güncel yazılım dilleri öğretilir.
Dal tercihinde bulunan öğrencilerde, programcılığa yatkın matematik bilgisi aranmaktadır.
Tam donanımlı iki adet bilgisayar laboratuvarında eğitim yapılmaktadır.
Her örğencinin kendisine ait bilgisayarı vardır.
Dal' a her eğitim öğretim yılında 15 öğrenci kontenjanı ayrılmaktadır.
Dal mezunları işyerlerini açabildikleri gibi büyük yazılım şirketlerinde iş imkanı bulabilmektedirler.
2. Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik:
Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları ve geniş ağ sistemleri yönetimine sahip nitelikli kişidir.
· Görevleri
1. İş organizasyonu yapmak.
2. Analiz yapmak.
3. İhtiyaçları değerlendirmek.
4. Ağ Sistemini Kurmak.
5. İnternet ve yerel ağ yapılarının arıza, bakım ve onarımını yapmak.
6. İşletim sistemlerini kurmak, yapılandırmak, güncelleştirmeleri takip etmek ve güncelleştirmek.
7. Güvenlik Tedbirlerini almak.
8. Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.
Dal eğitimi için bünyemizde tam donanımlı bir laboratuvar vardır.
Linux, Windows Server ve Ubuntu işletim sistemlerinin eğitimi verilmektedir. Laboratuvar 15 öğrenci kapasitelidir.
Dal eğitimi alan öğrenciler endüstriyel bir kuruluşta veya kamu kurumlarının bilgi işlem birimlerinin ağ ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte mezun olmaktadır.
Dal' a her eğitim öğretim yılında 15 öğrenci kontenjanı ayrılmaktadır.
Dal mezunları işyerlerini açabildikleri gibi endüstriyel kurumların, eğitim kurumlarının bilgi işlem birimlerinde iş imkanı bulabilmektedirler. Bu alanda yetişmiş eleman eksiği çok fazladır.
3. Bilgisayar Teknik Servis Dalı:
Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, bakım ve arıza giderme işlemleri ve bilgisayar ile kontrol edilebilen sistemler kurmaya sahip nitelikli kişidir.
Görevleri
1. İş organizasyonu yapmak.
2. Analiz yapmak.
3. İhtiyaçları değerlendirmek.
4. Bilgisayarların bakım ve onarımını yapmak.
5. Bilgisayar montajı yapmak.
6. Bilgisayarların yazılımlarını kurmak, güncelleştirmeleri takip etmek ve güncelleştirmek.
7. Güvenlik Tedbirlerini almak.
8. Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.
Dal eğitim için bünyemizde tam donanımlı bir adet laboratuvar vardır.
Laboratuar 15 öğrenci kapasitelidir.
Öğrenciler elektronik eğitimi almaktadır. Bu nedenle elektronik arızaların giderilmesinde ihtiyaç duyulan eğitim araçları eksiksiz mevcuttur.
Dal´a her eğitim - öğretim döneminde 15 öğrenci alınmaktadır.
Dal mezunları işyerlerini açabildikleri gibi endüstriyel kurumların, eğitim kurumlarının bilgi işlem birimlerinde, teknik servis hizmeti veren özel sektörde iş imkanı bulabilmektedirler. Bu alanda yetişmiş eleman eksiği çok fazladır.
Bilişim Teknolojileri Alanı Meslek Elemanında Aranılan Özellikler :
» El ve güç aletlerini güvenli kullanma yeteneğine sahip,
» Yabancı dil bilen,
» Ekip içinde çalışabilen,
» Sistemli düşünebilen,
» Matematikle ilgili konularda başarılı,
» Kendini yenileyebilen,
» Araştırmacı,
» Hassas çalışma tekniklerini kullanabilen,
» Sabırlı ve dikkatli,
» Bilgisayar ile anlaşabilme ve kontrol edilebilme özelliklerine sahip devreleri araştırabilme ve geliştirebilme yeteneğine sahip kimseler olmaları gerekir.
Dal mezunları işyerlerini açabildikleri gibi endüstriyel kurumların, eğitim kurumlarının bilgi işlem birimlerinde iş imkanı bulabilmektedirler. Bu alanda yetişmiş eleman eksiği çok fazladır.
Bilişim Teknolojileri Alanı Eğitim ve Kariyer İmkanları :
Alan öğrencileri 10 ve 11 sınıflarda meslekleri ile ve seçtikleri dallara özel eğitimleri tamamladıktan sonra 12.sınıfta yıl boyu haftanın 3 günü bir işletmeye dal eğitimleri göz önünde bulundurularak gönderilmektedirler. İşletmelerde Beceri Eğitimi dersi adı altında eğitimlerini pekiştirmekte, iş hayatını öğrenmektedirler. Ayrıca öğrenciler bu süre boyunca 3308 sayılı yasanın ilgili maddelerine göre ücret almaktadırlar.
Bir çok öğrencimiz 12. sınıfta iken iş imkanlarını bulabilmekte, yüksek öğrenime devam etmeyenler mezun olduktan kısa bir süre sonra alanlarında çok rahat işe yerleşmektedirler.
Günümüzde her evde bir bilgisayar, internet, mobil cihaz ve elektronik iletişimin olduğu aşikardır. Ülkemizde bu bilişim alanında yetişmiş eleman eksikliği çok ciddi şekilde hissedilmektedir.
Bu alan mezunları; meslek yüksek okullarının Bilgi Yönetimi (Uzaktan Eğitim veya Açık Öğretim), Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama (Örgün veya Uzaktan Eğitim), Bilişim Yönetim, e-Ticaret ve Masaüstü Yayıncılık ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler. Ayrıca meslek liselerinden başarılı olarak mezun olan adaylar SAY-1 puan türünde Bilgi Teknolojileri, Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Elektronik-Bilgisayar Öğretmenliği, Kontrol Öğretmenliği bölümlerine ve EA-1 puan türünde Yönetim Bilişim Sistemleri 4 yıllık yüksek öğrenim programlarına ek puan avantajı girebilme şansına sahiptirler. Bunun yanında ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları taktirde, yukarıda bahsedilen 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilirler. Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.